Miksi jotkin erikoismerkit muuttuvat webbisivuilla pieniksi kuviksi?
Kirjoitin︎︎ WordPress-sivustolle artikkelin, johon laitoin kaksipäisen nuolen eli kirjoitusmerkin ↔︎, jonka koodi on U+2194
(nimi ”left right arrow”). Kirjoitin artikkelin MS Windows -tietokoneella, jossa käytän AutoHotkey-nimistä ohjelmaa. Ohjelman avulla voi luoda erilaisia makroja, ja niinpä minulla on makro, joka näppäillessäni <.>
korvaa nuo tuolla kaksipäisellä nuolella. Kaikki näytti hienolta, joten julkaisin artikkelin.
Myöhemmin kävin katsomassa artikkelia kännykän Safari-selaimella, jolloin huomasi, että nuolen sijasta artikkelissa näkyi pieni kuvake. Kuvake oli harmaansininen pyöreäkulmainen suorakaide, jossa oli lihavoitu valkoinen kaksipäinen nuoli. Selvää oli, että kirjoitusmerkki oli korvautunut mutta miksi.
Koska olin aluksi käytänyt vain MS Windows -tietokoneella selaimia, ajattelin, että tämä on jokin kännykän Safari-selaimen omituisuus, mutta sitten näin saman ilmiön Android-puhelimen Google Chrome -selaimella. Mielenkiintoista olisi ollut katsoa, mitä tietokoneen Safari-selain olisi näyttänyt, mutta se jäi nyt tekemättä.
Ensiksi tuumin, että kirjoitusmerkissä on jotain vikaa, joten makron sijasta laitoin sen artikkeliin kopioimalla kirjasinkarttasovelluksesta. Ei auttanut. Sitten syötin sivulle kirjasimen html-koodin ↔
– sekään ei auttanut. Googlasin, mutten ilmeisesti osannut muotoilla ongelmaani oikein, koska en löytänyt apua. Laitoin kyselyn StackOverflowhun.
Seuraavana päivä menin tietysti uteliaana katsomaan, olinko saanut mitään vinkkiä. En ollut. Sitten löysin StackOverflowsta jonkun toisen esittämän kysymyksen, joka oli samasta aiheesta. Kävi ilmi, että kännykän Safarissa ja nähtävästi Androidin Google Chromessa on ominaisuus, joka muuttaa tietyt kirjainmerkit tai niiden yhdistelmät emojeiksi. Yksi tällainen merkki on nimenomaan tuo kaksipäinen nuoli. Nyt vain on niin, että tuon emojin html-koodi on sama kuin kirjoitusmerkin!
Sain selville, että teknisesti tämä toimii siten, että koodi
↔
jättää selaimelle valittavaksi, näytetäänkö merkin tekstimuoto vai emoji↔︎
kertoo selaimelle, että näkyviin halutaan tekstimuoto↔️
kertoo selaimelle, että näkyviin halutaan emoji
Nuo lisäkoodit þof;
ja þof;
ovat nimeltään
variation selector-15 (VS-15) text variation selector
variation selector-16 (VS-16) emoji variation selector
Kumpikin on näkymätön merkki eli selaimet, jotka eivät ymmärrä niitä, eivät tee niiden kohdalla mitään. Mobiiliselaimet uusina ja ”viileinä” näkyvät valitsevan emojin. Työpöytäselaimet näyttävät valitsevan tekstimuodon, jos edes ymmärtävät valitsimet. Tarkemmin ajatellen tämä on ihan käypä ratkaisu yhteensopivuuden säilyttämiseksi taaksepäin.
Mitä sinun selaimesi näyttää?
- selaimen oma valinta: ↔
- suositeltu tekstimuotoa: ↔︎
- suositeltu emojia: ↔️
Ei kommentteja