Pola retradion uudistus 22.8.2020

Kahdesti viikossa hieman alle puolen tunnin lähetyksen lähettävä esperantonkielinen Pola retradio julkaisi tiedotteen 22.8.2020 (huom. etunollia ei pidä käyttää!), jolle oli annettu kohtalokkaalta kalskahtava otsikko Grava komuniko. Mistään aseman lopettamisesta ei ollut kysymys, vaan tiedote kertoi kahdesta muutoksesta. Jokainen radioaseman sivustolla käynyt on jo nähnyt toisen eli ulkoasun muuttumisen. Entinen ulkoasu oli selkeästi vanhahtava.

Toinen muutos ei oikeastaan näy, mutta on oikeastaan merkittävämpi. Jostain täysin käsittämättömästä syystä Pola retradio on tähän päivään asti käyttänyt äänen toistamiseen Adoben Flash-tekniikkaan perustavaa toistinta (ludilo). Minun piti oikein hieraista korviani. Kuulinko oikein? Ei prkl, Flash hylättiin jo kymmenisen vuotta sitten! Ensin Apple lopetti sen jakamisen tietokoneisiinsa tuolloin ja Microsoftikin jo jokunen vuosi sitten.

On totta, että Applella siirtyminen oli helpompaa, koska Applen oma mediatoistin QuickTime on oleellinen osa koko käyttöjärjestelmää – Applen tietokoneet eivät toimi ilman QuickTimea. Microsoft Media Player sen sijaan ei ole oleellinen osa MS Windows -käyttöjärjestelmää, minkä Microsoft on saanut tuta nahoissaan, kun EU:n komissio 2007 määräsi Microsoftin tuomaan markkinoille käyttöjärjestelmän version ilman mediatoistinta. Toisin kuin aluksi luultiin nämä ns. N-versiot ovatkin saaneet jalansijaa, esim. monet yritykset ovat päätyneet niihin.

Tästä jämähtämisestä Flashiin oli seurauksena, ettei Pola retradion käyttämään WordPressiä voinut päivittää. koska uusimmat eivät tue Flashiä.

Surkuhupaisinta koko Flash-touhussa on, ettei Flashiä saatu koskaan kännyköhin, vaan niihin on kehitetty eri tekniikka. Koska yli puolet maailman surfailusta tapahtuu kännyköiden avulla, ei Flashiin jämähtämisessä ole ollut järkeä enää moneen vuoteen.

Tai järkeä ja järkeä. Kännyköissä on muita menetelmiä, joilla varmistaa käyttöoikeudet tiettyyn sisältöön, mutta tietokoneissa Flash on ollut käyttökelpoinen. Tätä ovatkin hyödyntäneet ennen kaikkea maksullista pornoa tarjoavat sivustot. Pola retradio ei käsittääkseni tuollaista sisältöä tarjoa.

 

avainsanat |
Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.