Tulostamisesta

   tietotekniikka

Yksi tavallisia tietotekniikan käyttäjiä jo vuosikymmeniä piinannut juttu on tulostaminen. Tulostimen vaatiman ohjelmiston asentaminen lähentelee rakettitiedettä.

Työpaikkani sijaitsee toimistohotellissa eli kullakin firmalla on oma huoneessa, mutta keittiö, vessat, kokoushuoneet ovat yhteisessä käytössä, samoin kuin tulostin. Kun muutimme toimistohotellin tiloihin joitakin vuosia sitten, sain hotellin ”respalta” eli ties-mikä-location-managerilta ohjeen Toshiba-verkkotulostimen käyttöönottoa varten. Sanotaanko näin, että prosessi oli sen verran kivulias, että vahvasti epäilen, että olisi jäänyt peruskäyttäjältä tekemättä. Kolmen hengen toimistostamme toinenkin yritti asentaa, muttei onnistunut. Kolmas ei kuulemiensa ärräpäiden takia enää lähtenyt edes yrittämään. Ja me kaikki olemme sentään ohjelmistokehittäjiä.

Viime vuonna MS julkaisi MS Windows 10 Fall Creators’ Update -nimisen ison päivityksensä. No, senpä seurauksena tulostaminen loppui: Toshiban ohjelmisto lakkasi toimimasta. Koska en halunnut kokea tuskaa uudelleen, jätin asentamatta uutta versiota tulostusohjelmistosta. Hyvin olemme pärjänneet, koska alusta alkaen olemme pyrkineet oikeasti paperittomaan toimistoon.

Kaikille paperittomuus ei käy. Äitini kuuluu pariinkin yhdistykseen ja haluaa esim. kokousten esityslistat paperille. Äitini osti vuosia sitten käytetyn HP Laserjet 4 -tulostimen tutulta pikkukauppiaalta. Noiden 1990-luvun alkupuoliskolla valmistettujen tulostimien koneistothan sisältävät paljon metalliosia ja ovat siten erittäin kestäviä. (HP huomasikin tämän ja seuraaviin koneisiin laitettiin paljon enemmän vähemmän kestävää muovia). Tietokonekin ehti vaihtua, kunnes koneeseen ilmestyi omituinen vika: kone hukkasi asetuksistaan tiedon, että käytettävä paperikoko on A4 ja kieltäytyi tulostamasta mitään, kun syöttölaatikossa ei ollutkaan US letter -arkkeja. Vika ilmestyi aina silloin tällöin enkä keksinyt mitään säännönmukaisuutta tai selvää syytä. Aluksi vian sai korjattua helposti palauttamalla järjestelmäasetuksista paperikooksi A4:n, mutta lopulta edes useat tietokoneen ja tulostimen uudelleenkäynnistykset ketunhäntä kainalossa täydenkuun yönä eivät auttaneet.

Tulostimeen vaihdettiin jossain vaiheessa kauppiaan aloitteesta verkkokortti, mutta en uskonut sen auttavan – eikä se auttanutkaan. Lopulta kun äitini oli jo valmis hankkimaan uuden tulostimen, kauppias oli tullut maininneeksi jollekin tutulle toiselle konttorikonekauppiaalle ongelmista ja tämä oli heti tiennyt, että muuntajan suojauksessa on tod.näk. murtuma, jolloin elektroniikka sähköistyy ja asetukset nollautuvat. Kaiken lisäksi tällä tutulla oli noiden tulostimien raatoja kannibalisoitaviksi. Äitini tuttu kauppias laskutti vain pari, kolmekymppiä muuntajan vaihtamisesta (itse muuntaja maksoi kai vitosen), ja tulostin toimi moitteettomasti monta vuotta.

Tulostin ei lakannut toimimasta, mutta äitini tietokone vaihtui taas – ja lukuisista yrityksistäni huolimatta en saanut tulostusta enää toimimaan kunnolla. Edes Gutenprintistä ei ollut avuksi. No, kauppias oli halukas ottamaan tulostimen takaisin, joten kai tulostin jatkoi elämäänsä jonkun toisen hoteissa.

avainsanat |
Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.